학술논문

Three Essays on the Effects of Climate Change on Agriculture / 농업에 대한 기후변화의 영향 분석
Document Type
Dissertation/ Thesis
Author
Source
Subject
Climate Change
Agriclture
Ricardian Approach
Stochastic Frontier
Language
English
Abstract
The rapid industrial development improved the whole society productivity, people’s living standard at that time. Meanwhile, the side-effect of the industrial development is obvious, that is billions of tons of carbon have been emitted annually during the past decades. According to the figure from the European Emissions Database for Global Atmospheric Research (EDGARv4.3.2, 2016) shows that 36,240,721 ktons CO2 were emitted in 2015, which contributed over 75% of the key greenhouse gases emitted by human activities. The climate change has both direct and indirect impact on agriculture, including crop growth, livestock feeding, and fishery breeding. Furthermore, the climate change effects on agricultural section also challenge the global food security, people’s poverty, threatens the sustainable development, based on the FAO UN survey, about 815 million people are now living under the poverty, millions of children are suffering from malnutrition because of lack of food supply. In this regarding, the greenhouse gas and the climate change not only threaten earth’s atmosphere but also ruin people’s living conditions, shorten the people’s life expectancy.This dissertation contains three independent essays to explore the potential impacts of climaic factor on both the China and Korea agricultural sectors. The first essays employs the Ricardian approach to measure the effect on Korean agriculture, the second essays adopts the stochastic analysis approach to measure the agricultural production efficiency in China, then incorporating the climatic variables on the production efficiency. The third essays applys the nonparametric method to present the nonlinear relationship between the dairy product quality and the climatic factors.The analysis results indicate that the climatic factor has no significant effect on Korea agriculture, it may be due the very short analysis time period. In the seccond study, the climatic factors may lower the agricultural production productivity in China. In the third study, the study adopts the combined effect of temeprature and relative humidity, called temperature humdiity index, to measure the impacts on dairy product quality. The empirical result turns out that the low temperature humidity index would improve the dairy product quality, but the high index is more probably damage the quality.
급속한 산업 발전은 사람들의 생활 수준을 향상 시켰으나 한편 산업 발전의 부작용은 명백하다. 지난 수십 년 동안 매년 수십억 톤의 탄소가 배출되었다. 기후 변화는 작물 성장, 축산 수유 및 어류 번식과 같은 농업에 직접 및 간접적인 영향을 미친다. 또한 FAO 조사에 따르면 농업 부문에 대한 기후 변화의 영향은 세계 식량 안보, 국민 빈곤, 지속 가능한 개발에 위협이되고 있으며 현재 8 억 1,500 만 명이 빈곤층에 살고 있으며 수백만 명의 어린이가 영양 실조로 고통 받고 있습니다. 식량 공급 부족. 이 점에서 온실 가스와 기후 변화는 지구의 대기를 위협 할뿐만 아니라 사람들의 삶의 조건을 망쳐 놓고 사람들의 기대 수명을 단축시킽다. 이 논문은 중국과 한국 농업 분야에 대한 기후변화의 잠재적인 영향을 분삭하기 위한 세 편 독립적인 에세이를 작성하였다. 첫 번째 논문은 한국 농업에 대한 영향을 측정하기 위해 리카디언 접근법을 사용하고, 두 번째 논문은 중국의 농업 생산 효율성을 측정하기위한 확률 론적 분석 접근 방식을 채택한 다음 기후 변수를 생산 효율성에 반영한다. 세 번째 논문은 낙농 제품 품질과 기후 요인 사이의 비선형 관계를 잡기 위한 비모수적인 방법을 적용한다. 분석 결과에 의하면, 기후 요인이 한국 농업에 유의적인 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다. 이는 분석 시간이 매우 짧기 때문일 수 있다. 두 번째 연구에서 기후 요인은 중국의 농업 생산 생산성을 낮출 수 있다. 세 번째 연구에서는 유제품 품질에 미치는 영향을 측정하기 위해 온습지수를 적용했다. 결과를보면 저온습지수가 낙농 제품의 품질을 향상시키는 것으로 밝혀졌지만, 높은 온습지수는 아마도 품질을 손상시킬 수 있다.