학술논문

Effect of fermented-Rhus verniciflua extracton Helicobacter pylori eradication and gastritis improvement / 발효 옻 추출물의 Helicobacter pylori 제균 효과와 염증 개선 효과
Document Type
Dissertation/ Thesis
Source
Subject
Helicobacter pylori; Eradication; Gastritis; Rhus verniciflua; Inflammation
Language
English
Abstract
Background: Urushiol, the major component of Rhus verniciflua extracts, exhibits antiHelicobacter pylori activity. Fermented-Rhus verniciflua extract (FRVE), fermented urushiolfree extract by Fomitella fraxinea, exhibits anticancer, antioxidant and anti-inflammatory activities and no side effects. However, the anti-H. pylori effect of FRVE has not been investigated. We thus evaluated the antibacterial effect of FRVE on H. pylori.Methods: For in vitro H. pylori eradication, the minimal inhibitory concentrations of five FRVEs were investigated using the serial dilution method. Five FRVEs were used because the composition of FRVE is altered by the fermentation process. In vivo, an H. pylori mouse model was used to investigate the effect of oral administration of FRVE with/without standard triple therapy (STT) on H. pylori colonization and gastric inflammation. Pro-inflammatory cytokine levels were measured in stomach tissue and blood samples. Results: In vitro, FRVEs at mean 2 mg/ml eradicated H. pylori. However, only the fifth FRVE, which contained a high concentration of fustin, exhibited anti-H. pylori and antiinflammatory activity in vivo. The fifth FRVE at 6 mg/ml significantly reduced the H. pylori colonization grade compared to the control group (0.2 ± 0.4 vs. 2.2 ± 0.8, P
배경: 옻나무(Rhus verniciflua)에 많이 함유되어있는 우루시올은 anti-Helicobacter pylori 효과를 가지고 있다. 발효 옻 추출물은 Formitella fraxinea 를 이용하여 우루시올은 제거한 물질로서, 항암, 항산화 그리고 항염증 효과를 가지며 부작용이 없다. 그러나 발효 옻 추출물의 anti-H. pylori 효과는 조사되어진 적이 없다. 본 연구에서는 H. pylori 에 대한 발효 옻 추출물의 항박테리아 효과를 보고자 하였다.방법: 실험실 연구에서 단계희석법을 이용하여 다섯 가지 발효 옻 추출물의 최소억제 농도를 측정하였다. 동물실험에서 발효 옻 추출물 (FRVE) 과 삼제요법 (STT) 을 함께 혹은 각각 투여하여 H. pylori colonization 과 위염을 조사하였고, 염증 싸이토카인과 제균율을 평가하였다. 결과: 실험실 연구에서 발효 옻 추출물은 평균 2 mg/ml 의 농도에서 H. pylori 를 제균하였다. 하지만 동물실험에서 anti-H. pylori 효과와 항염증 효과는 fustin 을 가장 많이 함유하고 있는 다섯 번째 발효 옻 추출물의 6 mg/ml 농도에서 효과를 보였다. 6 mg/ml 의 다섯 번 째 발효 옻 추출물은 H. pylori colonization grade 를 특이적으로 감소시켰고 [0.2 ± 0.4(FRVE) vs. 2.2 ± 0.8(control), P