학술논문

육류 및 어류 식품에서 분리한 대장균의 병리분자 및 항생제내성에 대한 분석 / Pathomolecular and antibiotic resistance analyses of Escherichia coli isolates from meat and fish foods
Document Type
Dissertation/ Thesis
Author
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Subject
Language
English
Abstract
설사형 대장균 (DEC)에 오염된 식품의 소비에 의한 식중독이 전세계적으로 발생되고 있다. 본 연구는 육류와 어류 식품에 오염 되어 있는 DEC균주들을 동정하고 또한 그들의 pathotype, phylogenotype, 박테리오신 생성유전자 보유유무, 항생제 내성들을 파악하였다. 국내에서 수집된 다양한 닭고기, 쇠고기, 돼지고기 및 어류 식품검체로부터 62개 대장균 균주를 분리하였다. PCR방법을 이용한 대장균 pathotype 분석결과, 세 개 (5%)의 대장균 분리균주가 EIEC와 EHEC 의 hybrid pathotype으로 동정되었고, 한 개 (2%)의 대장균 분리균주가 EHEC와 EPEC 의 hybrid pathotype으로 동정되었고, 한 개 (2%)의 대장균 분리균주가 EHEC와 ETEC 의 hybrid pathotype으로 동정되었고, 마지막으로 한 개 (2%)의 대장균 분리균주가 EIEC와 EPEC의 hybrid pathotype으로 동정되었다. 식품에서 분리한 62개 대장균 분리균주 중 52 (84%)개가 phylogenetic group A와 B1 에 속하고 나머지10 (16%)개가 phylogenetic group B2와 D 에 속하였다. 62개 E. coli 분리균주중, 18 (29%)개 분리균주가 하나 혹은 그 이상의 박테리오신 생성유전자를 보유하였다. 디스크 확산법을 이용하여 항생제에 대한 내성을 측정한 결과, 16 (26%)개 E. coli 분리균주는 10가지 항생제에 대하여 전혀 내성이 없었고 46 (74%)개 E. coli 분리1균주는 1개 이상의 항생제에 대하여 내성을 가지고 있었다. 본 학위논문은 국내 유통중인 육류 및 어류 식품내에 어떤 종류의 병원성 대장균이 어떠한 정도로 오염되어 있는지를 검사한 연구결과를 포함하고 있다. 소비자들의 foodchain에서 동물성 식품은 병원성에 내성이 있는 세균균주를 사람에게 전달할 수 있는 운반체로서의 잠재적 요인이 되기에 국내 유통중인 동물성 식품으로부터 대장균의 분리 및 병원성 정도를 파악하는 것은 매우 중요하다.
Outbreaks of various foodborne diseases occur worldwide, through the consumption of foods contaminated with diarrheagenic Escherichia coli (DEC). This study was conducted to determine the pathotypes of DEC strains contaminated in meat and fish foods. A collection of 62 E.coli strains were isolated from various poultry, beef, pork, and fish food samples collected in South Korea. Based on the pathotype analyses using PCR, three (5%) of the E. coli isolates (n=62) were identified as both EIEC (enteroinvasive E. coli) and EHEC (enterohemorrhagic E. coli), one (2%) as both EHEC and EPEC (enteropathogenic E. coli), one (2%) as both EHEC and ETEC (enterotoxigenic E. coli), and one (2%) as both EIEC and EPEC. Among the 62 foodborne E. coli isolates, 52 (84%) isolates belonged to phylogenetic groups A and B1 (maybe commensal strains) and the rest (16%) belonged to phylogenetic groups B2 and D (maybe virulent extra-intestinal strains). Of the 62 isolates screened, 18 (29%) isolates were produced bacteriocins. Based on the antibiotic susceptibility test using disk diffusion method, 16 (26%) isolates were not resistant to any of the 10 antibiotics tested, and 46 (74%) isolates were antibiotic resistant. The high proportion (61%) of DEC and the diversity of their pathotypes reported in this study highlight the need for enhanced surveillance of such gastroenteritis agents in meat and fish foods in South Korea. Detection of E. coli isolates is very important and shows that a food of animal origin can be a vector for resistant strains that be potentially transferred to humans through the food chains.