학술논문

우리나라 양식 쥐치, Stephanolepis cirrhifer에서 분리된 비브리오의 특성
Characteristics of Vibrio isolated from cultured file fish, Stephanolepis cirrhifer in Korea
Document Type
Article
Source
한국어병학회지 / Jouranl of Fish Pathology. Aug 30, 2011 24(2):103
Subject
Stephanolepis cirrhifer
Vibrio anguillarum
Water temperature
Cloudy skin surface
Language
Korean
English
ISSN
1226-0819
Abstract
본 연구는 실험을 위해 저수온에서 순치 중이던 쥐치에서 체표의 백탁을 보이며 폐사하여 그 원인을 밝히고자 하였다. 순수 배양된 균체를 확인하여 계대 배양하여 생화학적 성상과 16S rRNA유전자와 recA 유전자의 염기서열 분석 결과 Vibrio anguillarum으로 나타났다. 빈사어 (체장 4~6 ㎝)의 약 30%는 체표 백탁 증상을 보였으며 약 10%는 폐사하였다. 이에 약제 감수성 시험 후, oxolinic acid 200 ppm을 1시간 동안 약욕시켰으며, 2일 경과 후 폐사가 중단되고 증상이 호전되었다.
An epidemic was occurred in Stephanolepis cirrhifer during acclimation in laboratory tanks (water temperature was about 17℃). Diseased fish showed an unique external sign, large cloudy skin surface. We investigated the cause of the disease, and isolated one pure cultured bacterium, that was identified as Vibrio anguillarum by biochemical analysis and sequence analysis of the 16S rRNA and recA genes. During the outbreak, about 30% of S. cirrhifer showed the large cloudy skin surface, and approximately 10% of the stocked fish died. Fish were effectively cured by treatment with oxolinic acid.

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