학술논문

열풍건조 조건에 따른 배추와 상추의 품질 특성 분석
Analysis of the Quality Characteristics of Napa Cabbage and Lettuce according to Hot Air Drying Conditions
Document Type
Article
Source
산업식품공학 / Food Engineering Progress. Nov 30, 2022 26(4):268
Subject
lettuce
napa cabbage
hot air drying
drying temperature
quality characteristic
Language
Korean
ISSN
1226-4768
Abstract
건조 온도가 높을수록 배추와 상추의 건조 시간별 중량 감모율이 높게 나타났으며 건조 후 무게가 항량이 되는 건조 종결점 도달 시간 또한 짧았다. 건조 후 상추와 배추의 외관은 모든 건조온도 조건에서 갈변현상이 일어났음을 확인할 수 있었다. 건조온도가 높아질수록 갈변현상이 더 많이 일어났다. 건조 후 색도는 배추와 상추 모두 명도와 황색도는 증가하였으나 적색도는 감소하였다. 배추 상추 건조 후 이화학적 특성은 건조온도가 높아질수록 수분함량, pH, 재수화율은 감소하였으며, 수분함량과 반비례적으로 가용성 고형분이 증가하였다. 유리 아미노산 분석에서는 건조온도가 증가함에 따라 총 유리 아미노산 농도가 낮게 나타났으며, 열에 의한 아미노산 파괴가 원인으로 생각된다. 총 폴리페놀함량은 두 작물 모두 열풍건조 후 열에 의한 폴리페놀 파괴로 함량이 감소된 것으로 생각되며, 이에 따라 DPPH 라디칼 소거 활성 또한 감소하였다. 반면 건조온도가 고온일수록 두 작물 모두 폴리페놀 함량이 높게 나타났으며, 항산화 능력을 알 수 있는 DPPH 라디칼 소거 활성도 건조 온도가 높을수록 높은 수치를 나타냈다. 이를 통해 40, 50, 그리고 60oC 온도 조건에서 열풍 건조온도가 높을수록 건조 시간 단축 및 높은 항산화 활성 수준 보존을 기대할 수 있지만, 수분함량, pH, 재수화비와 같은 이화학적 특성과 총 유리 아미노산 함량은 품질에 악영향을 줄 수 있는 것으로 판단된다.
This study aims to investigate the effect of drying temperatures on the quality characteristics and physicochemical properties of vegetables. Lettuce and napa cabbage were dried at 40, 50, and 60℃ and analyzed for various quality indexes. Higher drying temperature induced the lower L* and higher a* and b* values of samples. Also, it resulted in lowering the rehydration ratio, pH, and total free amino acid content of dried vegetables. The outcome might be due to the damage to the internal structure of vegetables and the decomposition of free amino acids during thermal treatment. Higher drying temperatures led to higher soluble solid and total polyphenol contents due to the conversion of phenolic compounds from combined to free form during the drying process, which changed phenolic compounds from combined to free form. Consequently, samples dried at higher temperatures had higher DPPH radical scavenging ability. The final moisture content and drying time decreased as the drying temperature increased; moreover, the antioxidant activity increased. A lower drying temperature is beneficial to maintaining the chemical characteristics of crops.