학술논문

경남지역 일부 학교급식 중 다량무기질 함량 분석 / Analysis of Macromineral Contents in School Meals around Gyeongnam Area
Document Type
Dissertation/ Thesis
Source
Subject
Language
Korean
Abstract
The aim of this study was to identify sodum(Na), potassium(K), calcium(Ca), magnesium(Mg) and phosphorus(P) contents and to calculate Na/K and Ca/P ratios of school meals frequently provided in Gyeongnam area. After pretreatment the mineral analysis was conducted by ICP-OES method at the Center for Instrumental Analysis in Kyungnam university. Total fifty school meals from three elementary and three middle schools were collected and pretreated by drying method before analysis. From the results, mineral contents and those ratios per serving size or per 100g basis of foods were calculated. The Na contents per serving size of foods were rich in the Shoegogijangguk-juk and Dubudoenjang-guk, while the K contents were rich in the Shoegogijangguk-juk and Gunsaewuawug-guk. The Ca contents per serving size of foods were high in the Yulmu-bab and Urukmaewun-tang, while the Mg contents were high in the Youlmubibim-bab and Dubudoenjang-guk. The Na/K ratio was the highest in the Zazang-myen or Sullung-tang, while Ca/P ratio was the highest in the Yulmu-bab or Yukgaejang. On the other hand, Na contents per 100 g of foods were rich in the Zazang-myen and Dubudoenjang-guk, while the K contents were rich in the Zazang-myen and Gunsaewuawug-guk. The Ca contents per 100 g of foods were rich in the Yulmu-bab and Urukmaewun-tang, while the Mg contents were rich in the Youlmuchaesobibim-bab and Dubudoenjang-guk. Finally the Na/K and Ca/P ratios were similar between those per serving size and per 100 g basis. In conclusion, Zazang-myen, Yulmu-bab and Dubudoenjang-guk etc have a lot of macrominerals. Especially, Na and K contents per serving size of foods were rich in the Shoegogijangguk-juk and Zazang-myen, the Na/K ratio were the highest in the Zazang-myen or Ggaenip-kimchi, while the Ca/P ratio was the highest in the Yulmu-bab or Gumeunkongyangnyum-gui. According to these results, 24-sample menu based on Na, K, Ca and Mg level were proposed.
본 연구는 경남지역의 일부 초등학교와 중학교에서 제공되는 학교급식 중 다량무기질 함량을 파악하고자 실시되었다. 수거된 총 50 가지 음식을 식품 공전법의 건식분해법으로 전처리 한 후 경남대학교 첨단분석센터에서 ICP-OES 방법을 이용하여 나트륨(Na), 칼륨(K), 칼슘(Ca), 인(P) 및 마그네슘(Mg) 함량을 분석하였다. 분석 결과로부터 음식별 1인 분량과 동일 음식 100 g 당 다량무기질 함량을 산출하였으며 각기 Na/K 및 Ca/P 비율을 구하였다. 음식 1인 분량 당 무기질 함량이 높은 것은 Na의 경우 쇠고기장국죽, 두부된장국, K의 경우 쇠고기장국죽, 건새우아욱국이었다. Ca의 주요 급원음식은 율무밥, 우럭매운탕 이었으며 Mg의 주요 급원음식은 열무비빔밥, 두부된장국이었으며 Na/K 상대 비율이 높은 음식으로 자장면과 설렁탕, Ca/P 비율이 높은 음식은 율무밥, 육개장으로 나타났다. 한편 음식 100 g 당 기준으로 Na 급원음식은 자장면, 두부된장국, K 급원음식은 자장면, 건새우아욱국, Ca 급원음식은 율무밥, 우럭매운탕이었다. Mg은 열무채소비빔밥, 두부된장국에 많았다. 또한 Na/K 비율이 높은 음식은 자장면과 설렁탕, Ca/P 비율이 높은 음식은 율무밥과 육개장 등이었다. 결론적으로 자장면, 율무밥, 두부된장국이 다량무기질 함량이 높은 음식으로 분석되었다. 특히 쇠고기장국죽과 자장면은 1인 분량 당 나트륨과 칼륨 함량이, 자장면과 깻잎김치는 Na/K 상대 비율이, 율무밥과 검은콩양념구이는 Ca/P 비율이 높았다. 이러한 결과를 토대로 다량무기질 수준을 고려한 24 가지 식단 사례를 구성하여 제시하였다.