학술논문

딸기의 선도 유지를 위한 Lauroyl Arginate Ethyl (LAE) 함유 항균성 포장재 개발 및 특성 연구 / Development and characterization of antimicrobial packaging containing Lauroyl Arginate Ethyl (LAE) to maintain the freshness of post-harvested Strawberries (Fragaria × ananassa Duch.)
Document Type
Dissertation/ Thesis
Source
Subject
딸기
포장
선도유지
LAE
Language
Korean
Abstract
영양학적으로 우수한 딸기(Fragaria x ananassa Duch.)는 수확 후 선별, 저장 및 유통과정에서 미생물 발생, 물리적 손상 등에 쉽게 노출되어 품질유지가 어렵고 유통기간도 매우 짧다. 품질변화 요인 중에서 곰팡이에 의한 부패가 가장 큰 비중을 차지하며, 이를 해결하기 위해 화학적 살균제 처리, 예냉, 이산화탄소 가스 전처리, 기체 흡착제 사용, Modified atmosphere packaging (MAP) 등에 관한 연구가 활발하게 진행되고 있다. 그중 키토산, esseintial oil 등의 항균물질을 포장재에 처리한 방법들이 항균 효과는 뛰어나지만 딸기의 풍미에 영향을 주어 상품성 저하를 가져온다. Lauroyl arginate ethyl (LAE)는 양이온 계면활성제로 lauric acid, L-arginate, ethanol의 합성 물질로 미생물과 접촉하여 세포질 막의 대사과정을 변경하여 불활성 혹은 성장을 억제하여 부패를 예방한다. 또한 인체에 무해하고 낮은 농도에서도 높은 항균력을 발휘하는 장점을 가지고 있다. 따라서 본 연구에서는 LAE의 항균성을 평가하고 이를 적용하기 위한 포장방법으로 LAE/LDPE 복합 필름을 제조하고 이를 딸기에 적용하여 딸기의 신선도를 유지 효과를 확인하고자 한다. LAE는 딸기 주요 곰팡이 균인 Botrytis cinerea, Rhizopus stolonifer의 성장과 포자 발아를 억제하는 효과를 가지며 포장재를 대량 생산하기 위한 필름 압출 공정 후에도 항균력이 유지될 것으로 판단된다. 제조된 LAE/LDPE 복합 필름에는 LAE가 LDPE 수지에 함유되어 있음을 확인하였으며 항균 효과도 유지됨을 확인하였다. 이를 적용한 딸기 저장성 평가에서 대조군과 비교하여 부패율과 경도 감소율 저하 효과가 있었다. 결과적으로 LAE는 딸기의 부패 곰팡이에 항균력을 가지며 LAE/LDPE 복합 필름은 딸기의 선도 유지에 효과가 있다고 판단된다.
Strawberry fruit (Fragaria x ananassa Duch.) is an excellent source of vitamins and nutritions. However a short shelf life of fresh Strawberry is an important limiting factor for marketing due to its spoilage occurred by the microorganism. In order to prevent fungicide spoilage in fresh fruit, several treatments such as pre-cooling, carbon dioxide gas and antimicrobial agents are commonly used. Lauroyl arginate ethyl (LAE) is a good antimicrobial agent as a cationic surfactant and harmless material by compounding lauric acid, L-arginate, and ethanol. The study is carried out to evaluate the antimicrobial activity of LAE and develop the LAE/LDPE composite film to apply the package of fresh strawberry. LAE showed the good antimicrobial effect against the growth of mycelium and spore of Botrytis cinerea and Rhizopus stolonifer. Strawberry was packed with prepared LAE/LDPE composite film and stored at 10oC. LAE/LDPE composite film has been found effective in delaying the decay loss and hardness reduction on the surface of fruit compared to control samples. The results demonstrate that LDPE composite film containing LAE could be a good candidate as antimicrobial packaging against the microbial spoilage in Strawberry.