학술논문

수소 핵자기공명분광법을 이용한 아시아 지역 고춧가루의 원산지 판별 연구 / Discriminant Analysis of the Geographic Origin of Asian Red Pepper(Capsicum annuum L.) Powders Using 1H NMR Spectroscopy
Document Type
Dissertation/ Thesis
Source
Subject
Red pepper powder
Geographic origin
NMR spectroscopy
Discriminant analysis
고춧가루
원산지
1H NMR
판별분석
Language
English
Abstract
고추(Capsicum annuum L.)는 아시아 지역에서 많이 사용되는 양념 채소로 일반적으로 건조시킨 후 갈아서 고춧가루의 형태로 사용한다. 일부 불법 수입업체들이 수입산 고춧가루의 원산지를 국내산으로 속이고 비싼 값에 유통하는 사례가 있는데, 고춧가루의 외형만 보고 이런 불법 행위를 구별하기는 힘들다. 이러한 소비자 기망 행위는 경제적 손실을 발생시키고, 먹거리에 대한 불신을 일으키는 사회적 문제가 된다. 따라서 정확하게 고춧가루의 원산지를 판별할 수 있는 판별법 개발 연구가 필요하다. 이 연구에서는 1H NMR 분광법을 이용하여 고춧가루의 원산지를 구분할 수 있는 판별법을 개발하고자 했다. 1H NMR을 측정하고 얻어낸 스펙트럼에서 세 그룹(국내산, 중국산, 베트남산)간 유의적(p
Red pepper(Capsicum annuum L.) is a popular seasoning vegetable that is predominantly used in Asian countries; usually in the form of red pepper powder. It is known that the geographic origin of red pepper can be obscured by unscrupulous importers seeking to procure a higher price for their product. However, it is difficult to distinguish the geographic origin of red pepper by the appearance of red pepper powder alone. In order to address this problem and prevent associated economic losses, 1H NMR spectroscopy was employed as a method of determine the geographic origin of different red pepper powders. After selecting component peaks with significant differences, according to geographic origin, the origins of red pepper powders were reclassified using the discriminative analysis method. The 62 red pepper powders were 100 percent differentiated among according to their particular geographic origin. In addition, fifteen of sixteen blind red pepper powder samples were correctly classified by Fisher’s linear discriminant function. These results show the possibility of using 1H NMR spectroscopy and discriminant analysis on red pepper powders for the purpose of determining their geographic origin.