학술논문

한국인에서의 식이 양식과 연령관련 황반변성 / Dietary Patterns and Age–Related Macular Degeneration in Korean Population
Document Type
Dissertation/ Thesis
Source
Subject
의학
역학
안과학
Language
English
Abstract
The author invested the association between dietary patterns and age-related macular degeneration in the Korean population. Food intake frequency and age-related macular degeneration data were collected from the fifth Korea National Health and Nutrition Examination Survey participants from 2010 to 2011. Diagnosis and the degree of age-related macular degeneration were determined by fundus photographs. Food frequency questionnaire collection was done to identify dietary patterns. The mean intake frequency of dietary groups was calculated, and multiple logistic regression analysis was performed to assess the association between dietary patterns and age-related macular degeneration. Among the participants, 6.8% had early age-related macular degeneration, and 0.6% had late age-related macular degeneration. More frequent intake of fish was associated with lower odds of early age-related macular degeneration, whereas more frequent intake of legume was associated with lower odds of late age-related macular degeneration. Adjusted odd ratios trended downward across quadrilles for early age-related macular degeneration in fruit group, and it trended upward across quartiles for late age-related macular degeneration in meat group. These results suggest that healthy dietary patterns may protect against early and late age-related macular degeneration in the general Korean population.
본 연구는 한국인에서의 식이 양식과 연령관련 황반변성과의 연관성을 알아보고자 시행되었다. 음식 섭취 빈도와 연령관련 황반변성 자료는 2010년과 2011년도의 제 5차 한국 국민건강영양조사를 통하여 수집하였다. 연령관련 황반변성의 진단과 그 진행 정도는 안저 사진을 통하여 판독되었다. 식이 빈도 설문지가 식이 양식을 분석하기 위하여 사용되었다. 식이 양식과 연령관련 황반변성 사이의 연관성을 알기 위하여, 음식들을 일정한 군으로 분류한 후, 평균 음식 섭취 빈도를 다중 로지스틱 회귀분석을 통하여 분석 하였다. 대상자 중, 6.8%는 조기 연령관련 황반변성으로 진단받았고, 0.6%는 후기 연령관련 황반변성으로 진단받았다. 잦은 빈도의 어류 섭취는 낮은 조기 연령관련 황반변성의 승산비와 연관되어 있었다. 그에 반하여, 많은 빈도의 두류 섭취는 낮은 후기 연령관련 황반변성의 승산비와 연관되어 있었다. 과일 군의 섭취가 잦을수록 조기 연령관련 황반변성의 승산비가 낮아졌으나, 육류 군의 섭취가 잦을수록 후기 연령관련 황반변성의 위험도가 높아졌다. 이러한 결과로 건강한 식이 양식이 조기 및 후기 연령관련 황반변성의 발생과 진행에 대한 보호 효과를 가질 수 있음을 알 수 있었다.