학술논문

한국 성인의 연령대별 건강식생활 실천과 이상지질혈증과의 관련성 연구: 심혈관계 질환을 진단 받지 않은 성인을 중심으로
Relationship between age-specific practicing of a healthy diet and dyslipidemia in Korean Adults: A study of Korean adults without diagnosed cardiovascular disease
Document Type
Article
Source
한국산학기술학회논문지, 24(10), pp.387-397 Oct, 2023
Subject
공학일반
Language
한국어
ISSN
2288-4688
1975-4701
Abstract
이상지질혈증은 건강한 식생활을 유지함으로써 관리할 수 있다. 이에 본 연구는 보건복지부의 국민건강증진 종합계획(Health Plan 2030)에서 제시한 건강식생활 실천이 이상지질혈증에 미치는 독립적인 효과를 확인하기 위하여2020년 국민건강영양조사 자료를 분석하였다. 본 연구에서는 이상지질혈증 약을 복용하지 않고 이상지질혈증 등 관련질환으로 진단받지 않은 성인 3,610명을 대상으로 복합표본 통계분석을 수행하였다. 지표는 빈도와 평균으로 제시하였으며, Rao-Scott chi-square를 이용해 차이를 검정하였다. 또한 건강식생활과 이상지질혈증의 연관성을 다중 로지스틱 회귀분석으로 분석하였으며 오즈비와 95% 신뢰구간을 산출하였다. 본 연구 결과 모든 성인 연령군(청년, 중년, 노년) 에서 건강식생활 실천군이 50% 이상을 차지하였으며, 성별에 따른 실천의 차이를 보였다. 중년 집단에서는 걷기 실천유무, 노년 집단에서는 흡연 여부에 따라 건강식생활 실천에 유의한 차이가 있었다. 그러나 이상지질혈증 약 복용 및심뇌혈관질환 진단자를 제외한 성인 집단에서 건강식생활 실천이 이상지질혈증 위험도에 독립적인 영향을 미치지 않았다. 따라서 본 연구에서 사용된 건강식생활 실천 지표는 이상지질혈증의 진단 지표인 지질 지표에 영향을 미치지 않는것으로 확인되었다. 이에 이상지질혈증 예방을 위해 지질 지표에 유의한 영향을 미치는 새로운 건강식생활 실천 지표를개발해야 할 필요가 있으며 이상지질혈증에 영향을 미치는 다른 요인들과 함께 복합적인 영향을 확인하는 후속 연구를제언한다.
This study analyzed data from the Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) 2020 to verify the independent effects of consuming a healthy diet on dyslipidemia. In this study, a complex sample statistical analysis was performed on 3,610 adults who neither took medication for dyslipidemia nor had been diagnosed with related diseases. Indicators were presented as frequencies and averages, and differences were tested using the Chi-square test with the Rao-Scott correction. The association between a healthy diet and dyslipidemia was analyzed using multiple logistic regression, calculating odds ratios (OR), and 95% confidence intervals (CI). The results showed that more than 50% of all adults consumed a healthy diet, with differences observed between gender. Among the middle-aged group, there were significant differences in the consumption of a healthy diet based on walking habits, and in the older adults group, based on smoking status. However, among adults-excluding those taking dyslipidemia medication or those diagnosed with cardiovascular diseases-a healthy diet did not independently influence the risk of dyslipidemia. This suggests the need to develop new healthy diet indicators that significantly impact lipid markers for preventing dyslipidemia. Further studies are recommended to verify the combined effects of these indicators alongside other factors influencing dyslipidemia.