학술논문

껌 씹기가 마스크 종류에 따른 오염도에 미치는 영향
Effect of Chewing Gum on the Bacterial Contamination in Different Mask Types
Document Type
Article
Author
Source
차세대융합기술학회논문지, 7(9), pp.1480-1487 Sep, 2023
Subject
과학기술학
Language
한국어
ISSN
2765-4133
2508-8270
Abstract
껌을 씹는 행동이 마스크 내부 오염에 미치는 영향을 평가하고 마스크 종류 별 차이가 있는지 확인하고자본 실험을 수행하였다. 대상자에게 2종류의 마스크를 배부하고, 마스크를 착용한 채로 15분 동안 껌을 씹도록 하였다. 마스크 내부의 온도와 습도, 세균 오염도(CFU)를 측정하였으며, 검출된 세균의 종류를 확인하기 위해 DNA 염기서열분석을 시행하였다. 껌 씹기 행동은 마스크 내부의 온도, 습도, 세균 오염도를 유의하게 증가시켰다. 검출된 세균의 종류는Staphylococcus 속의 S. epidermidis S. aureus, S. haemolyticus, S. warneri와 Streptococcus 속의 S. parasanguinis, S. infantis, S. koreensis, S. rubneri, S. sanguinis, S. gordonii였다. 마스크 오염도는 KF-AD가 가장 높았으며, KF94 가 그다음이었고, 외과용 마스크가 가장 낮았다.
This study aimed to evaluate and compare the effect of chewing gum on internal mask contamination according to mask types. Participants were requested to wear two types of masks for 15 min while chewing gum. The temperature, humidity, and bacterial colony forming unit (CFU) were measured, and bacterial species were then compared using 16S rDNA sequencing. Chewing gum significantly increased the temperature, humidity, and number of bacterial CFU inside the mask. S. epidermidis, S. aureus, S. haemolyticus, and S. warneri were detected in the Staphylococcus genus, and S. parasanguinis, S. infantis, S. koreensis, S. rubneri, S. sanguinis, and S. gordonii were detected in the Streptococcus genus inside the mask after chewing the gum. The mask contamination rate decreased in the following order: KF-AD, KF94, and surgical mask.