학술논문

가축사료 및 그 원료에 대한 DNA 추출방법의 효율 비교
Comparison of the Efficiency of Different DNA Extraction Methods on Livestock Feeds and Those Raw Materials
Document Type
Article
Source
한국국제농업개발학회지, 28(2), pp.243-251 Jun, 2016
Subject
농학
Language
한국어
ISSN
2287-8165
1225-8504
Abstract
Recently, in Korea various kinds of genetically modified (GM) crops have been imported and used as a raw material to manufacture foods and livestock feeds, but the different social concerns about the benefits and the potential risks of GM crops are being shown with a different reaction from the public. Thus a persistent management is required for the safe utilization of genetically modified organism (GMO). PCR analysis of transgene into crop is generally performed for the efficient post management of GMOs. The most important prerequisite for the application of nucleic acid detections is to decide the effective DNA-extraction methods. Particularly, in the case of processed feeds, the nucleic acids of which may be damaged by heating, high pressure, pH treatments, fermentation, etc. in processing, DNA must be extracted with high sensitivity from the samples to perform the PCR successfully. In this study, seven of DNA-extraction methods used commercially and non-commercially were compared with respect to the yields and quality of DNA extracted from livestock feeds and those crop materials. Amounts of genomic DNA obtained from the extraction methods varies according to feed configurations and crop materials. The DNA yield and uniformity of samples extracted with PG, CTAB, and QF method is greater than that obtained from other extraction methods. In the DNA integrity of the selected extraction methods, PCR analysis showed distinct amplifications and similar patterns in detecting crop endogenous genes and GMO genes. These results would be applicable for the selection of an adequate DNA-extraction method in extracting processed feeds and/or crop materials.
다양한 품목의 GM 농산물이 사료 및 식품의 원료로 사용되고 있고 최근에는 수입량도 증가하고 있으나, GMO에 대한이득적인 면과 불신적인 면으로 사회적인 반응이 분분하다. 따라서 GM 농산물의 안전한 사용을 위해서는 지속적인 사후 안전관리가 요구되고 있다. 현재 GMO의 사후 안전관리를 위해서는 일반적으로 도입유전자에 대한 PCR 분석이 검출 및 이력추적에 효과적으로 이용되고 있으며, PCR을 이용한 유전자분석을 위해서는 선행되어야 할 중요 사항으로 시료 중 DNA 를 효율적으로 추출하는 것이라 하겠다. 특히, 가열, 가압, 발효 등의 처리에 의해 DNA가 손상된 시료로부터 높은 수율로 DNA를 추출하는 것이 PCR 분석의 핵심이라 본다. 본 연구에서는 가축사료 및 그의 원료곡물에 대하여 7가지의 비상업적인 및 상업적인 추출방법을 이용하여 각 시료의 DNA 추출량과 순도를 비교하였다. 그 결과 PG법, CTAB법 및 QF법이그 외 추출방법들 보다 우수한 DNA 추출 효율성과 시료별추출 균일성을 나타냈다. 따라서 이의 추출방법을 가축사료에대한 효과적인 추출법으로 선발하고, 시료의 DNA 안정성을동정하고자 하였다. 이들 추출물에 대한 PCR 분석을 수행한결과 각 작물의 내재유전자 및 GMO 도입유전자에 대하여 뚜렷한 검출을 확인할 수 있었으며, 선발 추출법 사이의 증폭산물의 감도에는 두드러진 차이는 나타내지 않았다. 이상과 같이 본 연구에서 선발된 DNA 추출법은 가축사료와 같이 다양한 곡물원료 및 성분이 함유된 시료에 대해서 높은 DNA 추출함량과 시료간 균일한 추출에 효과적으로 이용될 수 있을것으로 본다.

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