학술논문

새싹인삼 추출물의 항산화능 및 멜라닌 생성 억제 효과
Antioxidant and Antimelanogenic Activities of Panax ginseng Sprout Extract
Document Type
Article
Source
한국식품영양과학회지, 48(7), pp.699-703 Jul, 2019
Subject
식품과학
Language
한국어
ISSN
2288-5978
1226-3311
Abstract
수경재배한 새싹인삼의 50% 주정 추출물을 제조하여 항산화 활성과 멜라닌 생성 억제 효과를 평가하였다. 새싹인삼 추출물은 농도가 높아질수록 DPPH 라디칼 소거능과 tyrosinase 저해 활성이 증가하였다. 또한, B16F10 세포에서 새싹인삼 추출물은 농도 의존적이며 유의적으로 멜라닌 생합성을 저해하였다. RT-PCR 분석은 새싹인삼 추출물이 멜라닌 생합성 과정의 전사인자인 MITF의 발현을 조절하고 이를 통해 tyrosinase의 활성에 영향을 미침으로써 멜라닌 합성을 저해한다는 가능성을 보여주었다. 이상의 결과는 새싹인삼 추출물이 보유하고 있는 항산화 활성과 멜라닌 생성 억제 효과가 가공품 개발로 연결될 수 있음을 시사한다.
The current study evaluated the antioxidant and antimelanogenic activities of 50% ethanol extract of Panax ginseng sprout (PGS) at varying concentrations. Exposure to the PGS extract dose-dependently increased the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical scavenging and tyrosinase inhibition activities. PGS extract treatment for 72 h did not affect viability of the B16F10 cells at concentrations of 10%, 50%, and 100%. Exposure to the PGS extract for 72 h significantly and dose-dependently suppressed melanin accumulation in B16F10 melanoma cells. In addition, treatment with PGS extracts down-regulated the expression levels of the MITF melanogenic transcription factor. Taken together, the above results indicate that the antioxidant and antimelanogenic activities of the PGS extract may be linked to the development of functional food or cosmetics.