학술논문

카시아누스(Johannes Cassianus)와 유영모의 음식물 절제에 대한 기독교윤리적 성찰과 대안
Christian Ethical Reflections on and Alternatives for Eating in Moderation: Focused on Johannes Cassianus and Young-Mo Yoo
Document Type
Article
Author
Source
기독교와 문화, 0(21), pp.87-119 Jun, 2024
Subject
기타인문학
Language
한국어
ISSN
2982-7221
Abstract
본 연구는 음식물 절제에 대한 기독교윤리적 성찰과 대안을 주제로, 카시아누스(Johannes Cassianus)의 저작 󰡔제도집󰡕에서의 절제, 󰡔큰 사상가 “다석 유영모” 이야기󰡕에 나타난 유영모의 ‘밥 철학과 깨끗한 삶’을 분석했으며 기독교윤리 관점에서 음식물 절제에 관한 대안을 제언했다. 본 연구의 목적은 음식물 절제를 통한 영성과 경건 추구, 음식물의 귀함을 바르게 인식하여 사회공동체에 환원하고 선용해야한다는 점을 밝히려는 데 있다. 첫째, 카시아누스의 󰡔제도집󰡕에 나타난 절제에서는 폭식의 욕구를 피할 것, 금식의 자율성(영육 일원사상), 금욕적 삶의 목적 등에 나타난 논점들을 중심으로 고찰했다. 둘째, 유영모의 ‘밥 철학과 깨끗한 삶’에서는 그의 사상에 나타난 ‘몸・밥・영’ 의 철학, 절제와 단식의 유익성, 환원을 통한 삼중적 사랑의 실천을조명했다. 셋째, 음식물 절제와 관련하여 기독교윤리적 대안으로서영성훈련, 성실한 신앙실천 추구, 사회 환원을 실천하는 식탁문화, 음식물 절약 등 네 가지로 제시했다.
Under the theme of ‘Christian Ethical Reflections on and Alternatives for Eating in Moderation’, this study analyzed moderation found in John Cassian’s book The Institutes, and Young-Mo Yoo’s “Philosophy of ‘Bahp’(Food) and Pure Life” as shown in The Story of the Great Thinker(Young-Mo Yoo), and tried to come up with its alternatives to eating in moderation from Christian ethical perspectives. The purpose of this study is to clarify that spiritual growth and devotion can be pursued through eating in moderation, the importance of food should be correctly recognized, and surplus food needs to be put to good use and shared with the community. First, with regard to the temperance in Cassian’s book The Institutes, we examined the issues that were brought up in resisting an immoderate desire for foods, voluntary fasting (the unity of spirit and body), and the purpose of ascetic life. Second, in connection with Young-Mo Yoo’s “Philosophy of ‘Bahp’(Food) and Pure Life”, this paper shed light on the philosophy of “Body, Food, Spirit”, the benefits of temperance and fasting, and the practice of triple love through giving back as demonstrated in his thoughts. Third, four Christian ethical alternatives were presented in relation to eating in moderation: spiritual training, sincerity in faith practices, eating culture of giving back to society, and saving food.

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