학술논문

글로벌 경쟁력 강화를 위한 한국 와인 라벨 표기 항목 개발방안에 관한 연구 : 델파이(Delphi)기법 적용 / The Research On The Development Of Korea Wine Label Item For Strengthening The Global - Using Delphi Method Process -
Document Type
Dissertation/ Thesis
Source
Subject
한국와인
한국와인라벨
Language
Korean
Abstract
본 연구는 국내 와인 소비시장에서 다른 국가 와인들과 경쟁하여 와인 소비자들의 선택의 도구로 활용 할 수 있고 더 나아가 글로벌 와인 시장에서 무수히 많은 와인 중에서 선택하는데 어려움이 없도록 표준화된 라벨 항목을 개발하는데 있다.와인 선진국들과 주변 국가의 와인 라벨법을 통한 한국 와인의 발전, 나아가 글로벌 시장에서의 경쟁력을 갖추기 위한 한 방법으로 체계적인 라벨 표기 항목의 개발에 대한 방법을 모색하고자 연구되었으며, 이를 위하여 25명의 전문가 집단을 대상으로 3단계의 델파이(Delphi) 방법을 적용하였다. 사전에 전문가 집단과의 브레이밍 스토밍을 통해 도출된 상위 평가 항목으로 와인 라벨의, 를 도출하여 주요 표기 항목들을 기술하였다. 또한 전문가 패널은 와인 소믈리에, 한국와인 관련 연구원, 한국와인산업관련 와인전문가, 와인 교육 이수자, 한국 와인 생산자 등을 선정하여 연구의 신뢰성 및 타당성을 확보하였다. 총 3회에 걸친 조사를 통해 과 관련된 개발 항목들은 총 10개로, 생산 관련 부분에서는 생산국가, 생산지역, 빈티지, 와이너리명, 포도품종을, 와인 정보 관련 부분에서는 알코올 함량, 용량, Product of Korea, 수상경력, 와인 분류의 항목이 최종 도출되었다. 에서는 총 14개의 항목으로 테이스팅 정보 관련에서는 테이스팅 노트, 테이스팅 노트의 척도, 테이스팅 노트의 그림표기, 추가 정보 관련에서는 품종, 숙성정도, 시음온도, 음주경고 메시지, 음식과의 조화, 제품명, 생산자 성명, 와이너리명과 소재지, 유통 시 주의사항, 보관방법, 부재료명 항목이 최종 도출되었다. 에서는 한글과 영어 혼용, 소비국 언어표기로 총 2개의 항목으로, 총 47개의 항목들 중에서 델파이 조사의 라운드를 반복 수행하면서 W검증을 통한 의견의 일치성과 타당도 분석 결과 26개의 항목에 대한 요인을 도출 할 수 있었다. 본 연구는 한국 와인 전문가의 의견을 도출·수렴하여 와인 선진국의 세계 와인 소비 시장에서의 라벨 항목을 고려하며, 일반적인 소비자에게 제공해야 할 최소한의 정보인 라벨 항목의 개발로 본 연구는 한국 와인의 라벨 표기의 개발 항목의 첫 연구로 더욱 발전 할 한국 와인과 관련된 후속 연구에 기초 자료로 활용 될 것으로 사료된다. 또한, 와인 소비자의 라벨 필요 정보를 파악하기 위하여 전면, 후면, 언어 등에 관한 각각의 항목을 개발하였고 라벨 위치 마다 소비자가 원하는 정보가 상이하다는 시사점을 제시한다. Keywords : 한국와인, 라벨 표기 항목, 델파이 기법
This research is to develop Of Korea Wine Label Item For Strengthening The Global in order to provide the basic data for Korea wine consumer with sommelier. for this purpose, 3 step of Delphi technique was adapted by 25 person specialists and through the pre description analysis and brainstorming with specialists, the super ordinate concept and median concept were deducted.According to the analysis of the reliability and validity of opinion through Kendall's W verification repeating the Delphi investigation for the 95 evaluation items deducted from the 1st delphi result, through the 3rd Delphi investigation. we described the major of mark list through front label rear label mark language. moreover, the experts have organized the credit of this study by selecting the authoritative people.The development lists which are related to front label are 10 kinds. These are production country, province, vintage, winery name, grape species for production part. In addition, there are the amount of alcohol, weigh, product of Korea, the career of award, the list of wine type for wine information part. for the rear label, there are 14 lists which are tasting note, the standard of tasting note, the picture make of tasting note for tasting information part. additionally, there are species, ripen level, temperature of drinking, warning message, the balance with food, the product name, producer name, winery name, location, announcement for danger, the way to preserve, the additional material for the remain part.For language mark, there are wrong use between Korean and English and the language mark by consumer's country.This research would provide the useful basic data for successive researches as a starting point of Korea wine label item through the development of standardized and generalized Korea wine label item considering. and this research is to develop Of Korea Wine Label Item For Strengthening The Global in order to provide the basic data for Korea wine consumer with sommelier.